top of page
חיפוש

איזון משאבים בגישור

עודכן: 23 בפבר׳

איזון משאבים בגישור - כשיצירתיות פוגשת פתרון מחלוקות


רועי ומיכל (שמות בדויים) הגיעו לחדר הגישור לאחר 15 שנות נישואין. המחלוקת העיקרית ביניהם היתה סביב דירת המגורים ששניהם רצו להישאר בה לאחר הגירושין. בשיח העמדות הטעון שהתקיים בתחילת התהליך,


רועי טען שהוריו הם אלה ששילמו את רוב המשכנתא, ואילו מיכל טענה, שהבית הוא כל עולמה, היא זו שעיצבה בו כל פינה ובילתה בו את רוב זמנה, כמי שגידלה את הילדים עת רועי עבד.


במעלה הדרך, כש"קילפנו" את העמדות ועברנו לשיח צרכים, התברר שרועי רצה להישאר בדירה בעיקר בגלל הקרבה למקום העבודה, לעומת מיכל שדיברה על הקהילה התומכת והחברים של הילדים בשכונה.


בסופו של דבר, התגבש פתרון במסגרתו הוחלט שמיכל תישאר בדירה עם הילדים עד שימלאו לילדה הקטנה 18, ובמקום לשלם לרועי את חלקו בדירה, במזומן, מה שהיה מכביד עליה כלכלית, היא תשתתף בשכר הדירה שישכור באזור שקרוב אף יותר למקום עבודתו. באופן הזה, ההסדר איפשר לשמור על יציבות הילדים, לתת מענה לצרכים המעשיים של שני הצדדים, ולהימנע ממכירה כפויה של הדירה, שהייתה פוגעת בכל הצדדים.


לעתים קרובות, כשזוגות מגיעים לגישור בענייני רכוש וכספים, הם תקועים בתפיסה של "עוגה מוגבלת" - כאילו מה שהאחד מרוויח, השני בהכרח מפסיד. הקסם האמיתי של הגישור טמון ביכולת לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא פתרונות יצירתיים שמיטיבים עם שני הצדדים.


בניגוד להליך משפטי, שבו השופט מוגבל למסגרת החוק ולסעדים מוגדרים, בגישור אנחנו יכולים להרחיב את מעגל האפשרויות. אנחנו מתמקדים באינטרסים ובצרכים האמיתיים של הצדדים, ולא רק בעמדות איתן הם מגיעים.


דוגמא נוספת ניתן למצוא במקרה של כרמל וליאור (שמות בדויים), שהתקשו להגיע להסכמה על חלוקת החסכונות המשותפים שצברו במהלך השנים. במהלך הגישור התברר שכרמל בעיקר דאגה מהיכולת שלה לממן את לימודי התואר השני שתכננה, בעוד שליאור רצה את הכספים כדי להשקיע בהרחבת העסק שלו. לאחר דין ודברים הגענו לפתרון, לפיו במקום לחלק את החסכונות שווה בשווה במעמד הפרידה, כרמל תקבל סכום גדול יותר כעת למימון הלימודים, ובתמורה ליאור יקבל אחוז גדול יותר מדמי השכירות של דירה להשקעה אותה החליטו להשאיר לתקופה מוגדרת בבעלות משותפת.


היצירתיות בגישור לא מגיעה רק מאתנו, המגשרות. היא נובעת מהיכולת שלנו לאפשר דיאלוג פתוח ובטוח בחדר הגישור, בו הצדדים מרגישים נוח לחשוף את האינטרסים האמיתיים שלהם ולחשוב יחד על פתרונות. אנחנו תמיד נחפש את ה"למה" מאחורי הדרישות הכספיות, נשאל שאלות על תכניות עתידיות ועל חלומות, נזהה פחדים וחששות שמסתתרים מאחורי עמדות נוקשות.


וכך, לפעמים, דווקא כשנראה שהמצב תקוע, מתגלות ההזדמנויות היצירתיות ביותר. כמגשרות, אנחנו רואות שוב ושוב כיצד חשיבה יצירתית על משאבים - כספיים, נכסיים, או אחרים - יכולה להוביל לפתרונות שמשרתים את שני הצדדים טוב יותר מכל פתרון "סטנדרטי". האתגר הוא לעזור לצדדים לצאת מהקיבעון של "או-או" ולהיכנס למרחב של "גם וגם".


איזון משאבים בגישור

Comentarios


גלית יניב ליאת בן ארי

© כל הזכויות שמורות גלית יניב וליאת בן ארי | גישור משפחה | גישור גירושין | גישור זוגי

bottom of page