top of page
חיפוש

אז מה הקשר בין גירושין לקן ציפורים?

עודכן: 23 בפבר׳

אז מה הקשר בין גירושין לקן ציפורים?


מניחה שרבים מכם שמעו את המילה "נסטינג" מתגלגלת על לשונם של אנשים "שמבינים בגירושין". המילה הזו נשמעה לכם כמו ייבוא מאנגלית, ניסיתם לתרגם אותה וחשבתם לעצמכם – מה בין זה לבין קן ציפורים??


אז כן, יש דבר כזה. מדובר בהסדר ייחודי שהוא ייבוא מארה"ב (כמו דברים רבים אחרים בתרבות שלנו), בו במקום שהילדים ינועו בין בתי ההורים, הם נשארים בבית המשותף וההורים הם אלה שמתחלפים. כמו ציפורים המגיעות לקן לטפל בגוזלים, כך ההורים מגיעים בתורות לבית המשפחתי כדי לטפל בילדים.


להסדר הזה יש כמה יתרונות המרכזיים. בראש ובראשונה, הנסטינג מאפשר יציבות לילדים, כיוון שהם נשארים בסביבה המוכרת והבטוחה שלהם ואינם צריכים לארוז את מטלטליהם ולנדוד בין בתים. שגרת החיים שלהם נשמרת: אותה שכונה, אותם חברים, אותו חדר, מה שמאפשר להם תחושה מסוימת של יציבות בתוך המשבר הלא פשוט כלל ועיקר של פרידת ההורים. באופן הזה, מתאפשר מעבר הדרגתי יותר למציאות החדשה, הילדים חווים שינוי פחות דרמטי בחיים ונשמרת עבורם תחושת הבית כ"עוגן" יציב.


במקור, הנסטינג לוקח בחשבון 3 בתים: הבית המקורי, בו הילדים נשארים ושני בתים נוספים, עבור כל הורה. במצב דברים שכזה, מדובר בעסקה כלכלית שאיננה משתלמת כלל ועיקר ומעטים הם אלה שיכולים להרשות זאת לעצמם. משכך, הישראלים היצירתיים המציאו מודל, במסגרתו אין חובה לשכור שני בתים. לעיתים ההורים שוכרים יחידת דיור אחת וחולקים אותה כאשר הם אינם עם הילדים, או אפילו מוצאים לעצמם פתרונות דיור זמניים אצל משפחה או חברים. באופן הזה, ההסדר הזה יכול להיות אפילו חסכוני לתקופה מסוימת, עד שמסתדרים כלכלית.


אם עד עכשיו ההסדר הזה נראה כמעט מושלם, אז צר לי לאכזב ולספר, שהאתגרים רבים. בראש ובראשונה, מדובר באתגרים רגשיים, בעיקר של ההורים. מדובר בתקופה מאד מורכבת ולעיתים קרובות קונפליקטואלית, עם קשיים בתקשורת, שלעיתים הם גם הסיבה לפרידה. בעוד שבשלב הזה היה נכון לתפוס מרחק ולהציב גבולות, הנסטינג מצריך רמת תקשורת גבוהה, על מנת להמשיך ולתחזק את הבית המשותף: קניות, כביסות, בישול וכדומה. בנוסף, צפות סוגיות הקשורות לשמירה על הפרטיות של כל הורה בזמן שהותו בבית: מה זה אומר, לדוגמא, שצריך לחלוק את חדר השינה?


כמו בכל דבר בחדר הגישור, גם כאן, אין פתרון מושלם. הכל מאד תלוי סיטואציה ומאפיינים ספציפיים של המשפחה. אנחנו כמגשרות, נציג באריכות את היתרונות והחסרונות, כשדבר אחד נגיד בנחרצות ובאופן שלא משתמע לשתי פנים – ההסדר הזה חייב להיות זמני ומושתת על חוקים וכללים מאד ברורים!! בפגישה ייעודית לנושא הזה, נשב ונסייע לזוג לכתוב "אמנת נסטינג" מפורטת וברורה שתאפשר להם להתנהל ולצלוח את התקופה. האמנה תכלול, לדוגמא, סעיפים הנוגעים לתקציב משותף לתחזוקת הבית, הגדרת מנגנון לקבלת החלטות כספיות ואחרות, חלוקת אחריות על אחזקת הבית, ניקיון, כביסות, קניות. נדבר על מנגנוני תקשורת והתחשבות הדדית, על כיבוד הפרטיות של כל הורה ועל גמישות ונכונות להתאמות לפי הצורך.


אז למי בעצם הסדר הנסטינג מתאים ולמי פחות? הוא מתאים, כאשר יש שיתוף פעולה ותקשורת טובה בין ההורים, כאשר המצב הכלכלי מאפשר זאת וכאשר הילדים זקוקים ליציבות מיוחדת. ההסדר פחות מתאים, כאשר יש קונפליקט גבוה בין ההורים, כאשר קיימים קשיים כלכליים משמעותיים, כאשר אחד ההורים זקוק לניתוק מוחלט וכאשר יש קושי בשמירה על גבולות.


אין ספק שמדובר בפתרון ייחודי שמציב את טובת הילדים במרכז. למרות האתגרים הכרוכים בו, הוא יכול להוות פתרון מצוין עבור משפחות מתאימות, כהסדר זמני בתקופת המעבר הראשונית. ההצלחה תלויה בשיתוף פעולה, בתכנון מדוקדק ובהתחשבות הדדית.


נסטינג


Kommentare


גלית יניב ליאת בן ארי

© כל הזכויות שמורות גלית יניב וליאת בן ארי | גישור משפחה | גישור גירושין | גישור זוגי

bottom of page